Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Η Έδεσσα που θέλουμε!

Απευθύνομαι με αυτό το ιστολόγιο σε όλους τους φίλους που θα ήθελαν να μοιραστούν μαζί μου τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους σχετικά με την πόλη που ζούμε και αγαπάμε. Σκέψη μου είναι οτι με τον δημόσιο διάλογο και τις φρέσκιες ιδέες του καθενός από μας, η Έδεσσα μας, η πόλη μας, μπορεί να πάει μπροστά απάλλαγμένη από το μίζερο παρελθόν της. Ένα παρελθόν που έχει φέρει την πολη μας στις πρώτες θέσεις των πόλεων με την υψηλότερη ανεργία, που έχει κάνει την πόλη μας μια πόλη που απομακρύνει από κοντά της τους νέους ανθρώπους, μια πόλη χωρίς προοπτική, χωρίς όραμα, χωρίς σχεδιασμό για το μέλλον. Γι αυτό γράψτε τις ιδέες σας, τις γνώμες σας και ότι νομίζετε οτι μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί με τη σύνθεση των απόψεών μας την Έδεσσα που θέλουμε!

Πεζοδρόμηση, κυκλοφοριακό και θέσεις parking

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει το τελευταίο χρονικό διάστημα με την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο κέντρο της Έδεσσας. Λόγω της πεζοδρόμησης του εμπορικού κέντρου, δημιουργείται μποτιλιάρισμα στις γύρω οδούς και ειδικά στην Ηφαιστίωνος.
Για να παρκάρει δε κανείς γύρω από το εμπορικό κέντρο και να κάνει τις δουλειές του πρέπει το λιγότερο να γνωρίζει τους νόμους της ζούγκλας....Όλοι οι γύρω δρόμοι (πολλές φορές και πεζοδρόμια) καταλαμβάνονται από αυτοκίνητα αγανακτισμένων οδηγών που τα αφήνουν όπου βρούν....Το παρκάρισμα στον Ψηλό Βράχο ήταν μια λύση αλλά τώρα τελευταία βλέπω ότι και κεί στενεύουν τα περιθώρια.
Μερικοί θεωρούν λύση το να μένουν τα αυτοκίνητα στα σπίτια και να βγαίνουμε στο κέντρο με τα πόδια. Προσωπικά είμαι υπέρ αυτής της λύσης. Πράγματι υπάρχουν πολίτες που κατεβαίνουν στο κέντρο με το αυτοκίνητο χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Σε αυτούς δεν θα έκανε κακό να περπατήσουν και λίγο....
Υπάρχουν όμως και άλλοι (και δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν, μάλιστα καλό είναι να αυξάνονται) οι οποίοι είτε έρχονται στην πόλη μας για δουλειές, είτε εργάζονται στο κέντρο σε δουλειές που χρειάζονται το αυτοκίνητό τους και γενικά πρέπει να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητο. Και αυτοί είναι πολλοί. Και χρειάζονται χώρους να παρκάρουν. Γιατί καλές οι ομορφιές των πεζοδρομήσεων  (μείναμε στις ομορφιές γιατί θετικά αποτελέσματα στην αγορά, στην κίνηση των καταστημάτων δεν είδαμε) αλλά καλό θα ήταν οι υπεύθυνοι να σκέφτονται και μερικά πρακτικά σημεία των δράσεων τους.
Μια πρόταση: μήπως θα ήταν καλό να σκεφτούμε την χρησιμότητα του πάρκου της οδού 25ης Μαρτίου (απέναντι από το γήπεδο); Το μουσείο δεν έγινε εκεί τελικά, άρα μήπως θα πρέπει να σκεφτούμε την προσωρινή χρησιμοποίησή του ως χώρο parking; Νομίζω οτι θα ήταν πολύ βολικό για τον καθένα να αφήνει εκεί το αυτοκίνητό του και να μπαίνει με τα πόδια στο εμπορικό κέντρο για να κάνει τις δουλειές του. Εννοείται οτι θα πρέπει να γίνει μια παρέμβαση και μια περιβαλλοντική μελέτη τέτοια ώστε, όσο περισσότερο γίνεται, να μην αλλοιωθεί το φυσικό περιβάλλον του πάρκου. Ας μπεί και ένα συμβολικό τίμημα για κάποιον που θέλει να παρκάρει εκεί, και τα χρήματα να συγκεντρώνονται σε έναν ειδικό λογαριασμό που θα βοηθήσει αργότερα το πάρκο να ξαναγίνει (καλύτερο βέβαια) πάρκο. Όλα αυτά βεβαια μέχρι να γίνει η πολυπόθητη εδώ και χρόνια μεταφορά του σταδίου από το κέντρο της πόλης και η κατασκευή του υπογείου parking.
Νομίζω οτι και από αυτό πάσχει η Έδεσσα σήμερα: από πρακτικές λύσεις και εφαρμογές πολιτικών δράσεων που πραγματικά έχει ανάγκη ο Εδεσσαίος πολίτης. Πρέπει τα πράγματα να γίνονται σωστά και να είναι συγκεκριμένα. Να γίνονται τώρα και όχι αύριο. Γειτονικές μας πόλεις (Βέροια, Γιαννιτσά) έχουν δοκιμάσει αυτά που κάνουμε εμείς τώρα, εδώ και μια δεκαετία και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Αν και η δομή κάθε πόλης είναι διαφορετική, υπάρχουν όμως και πολλά κοινά. Εύχομαι κάποιοι από τους υπευθύνους να μιλάνε με ανθρώπους που έχουν δημιουργήσει δράσεις σε αυτές τις πόλεις και να έχουν προσαρμόσει αυτά που τους είπαν στην δική μας πόλη, έτσι ώστε να αποφύγουν διάφορες δυσάρεστες επιπτώσεις των ενεργειών τους στους Εδεσσαίους.
Πραγματικά ελπίζω όλα αυτά που γίνονται να έχουν ως αποτέλεσμα την ανόρθωση της ταλαιπωρημένης αγοράς της Έδεσσας. Γιατί βασικός κανόνας στην εξέλιξη είναι ότι πρέπει να κάνουμε ενέργειες και να προκαλούμε δράσεις για να γινόμαστε καλύτεροι....

Ένα όνειρο για την Έδεσσα...

Κλειδώνοντας το γραφείο μου ένα ανοιξιάτικο όμορφο Εδεσσαϊκό βράδυ, είπα να κάνω μια βόλτα με τα πόδια. Περπατώντας πάνω στις γυαλιστερές μαρμάρινες πλάκες του κεντρικού πεζόδρομου (από τον οποίο από τότε που έγινε πεζόδρομος δεν περνάει ούτε ένα τροχοφόρο παρά μόνο τις προβλεπόμενες ώρες), έστριψα δεξιά για να κατέβω προς τον Ψηλό Βράχο και να συνεχίσω την βόλτα μου στο φρύδι της πόλης. Φτάνοντας εκεί μπήκα στο πεζοδρομημένο κομμάτι με τα παραδοσιακά φαναράκια που ξεκινάει από τον Βράχο, συναντάει το Βαρόσι και καταλήγει στο πάρκο των Καταρρακτών. Περπατώντας ανάμεσα στον κόσμο και κοιτώντας προς τα κάτω στο λόγγο, δεν μπόρεσα να μην εντυπωσιαστώ για άλλη μια φορά από τον εκπληκτικό φωτισμό τόσο του βράχου της πόλης όσο και του αρχαιολογικού χώρου του λόγγου που αναδύκνειε την ομορφιά τους. ΄΄Ένα στολίδι φαίνεται η πόλη από την Εθνική Οδό μέρα – νύχτα΄΄ σκέφτηκα.
Μπαίνοντας στο Βαρόσι περπάτησα ανάμεσα στα παραδοσιακά ταβερνάκια, καφε – μπαρ, ξενοδοχεία και μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης που δίνουν πλέον – μετά την ανάπλαση - άλλο χρώμα στην παλιά μας πόλη. Αρκετός κόσμος, Εδεσσαίοι και μη, πηγαινοερχόταν άλλοι για να καταλήξουν σε κάποια ταβέρνα ή μπαρ και άλλοι χαζεύοντας στα μαγαζιά και τραβώντας φωτογραφίες μίας από τις καλύτερες και ομορφότερες παλιές πόλεις της Ελλάδας. Βλέπετε η πόλη μας η Έδεσσα έχει και τον τουρισμό που την στηρίζει, είτε από τις γειτονικές πόλεις, είτε από τα γκρουπ υψηλού επιπέδου τουρισμού που έρχονται στην πόλη από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη λόγω των συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων μέσα στο έτος (4 ήμερο διεθνές φεστιβαλ μουσικής με συναυλίες γνωστών Ελληνικών και ξένων συγκροτήματων, γιορτή ανθεστηρίων, γιορτή παλιάς πόλης κλπ). ΄΄Και γιατί να μην τον έχει;΄΄ αναρωτήθηκα. ΄΄Πανέμορφη είναι η πόλη από μόνη της έτσι κι αλλιώς΄΄.
Μπαίνοντας στο πάρκο των Καταρρακτών, κοντοστάθηκα λίγο για να μπορέσει ένα γκρουπ Γερμανών τουριστών να αποθανατίσει με τις φωτογραφικές του μηχανές το θεματικό μας πάρκο. Φέτος το θέμα του πάρκου των Καταρρακτών αφορά την κλιματική αλλαγή, ένα διεθνούς προβληματισμού θέμα, το οποίο πραγματεύεται και το εβδομαδιαίο συνέδριο που γίνεται αυτές τις μέρες στην πόλη. Είναι εδώ διεθνείς και εγχώριες προσωπικότητες της περιβαλλοντικής επιστήμης, φυσικοί, επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων που έχουν σχέση με το θέμα, πολιτικοί και υπουργοί κρατών και διάφορες άλλες προσωπικότητες. Αυτό είναι το φετινό συνέδριο της Άνοιξης, γιατί τον Χειμώνα γίνεται άλλο ένα, κάθε χρόνο. Βοήθησε πολύ βέβαια στην προσέλκυση μεγάλων διεθνών και εγχώριων συνεδρίων από μεγάλες εταιρίες διοργάνωσης τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και η κατασκευή του συνεδριακού μας κέντρου (από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα σε υποδομές στην Ευρώπη) για το οποίο όλοι είμαστε υπερήφανοι.

΄΄Μπαμπαααααά!!΄΄.....Η φωνή της 5χρονης κόρης μου με ξύπνησε….΄΄Σήκω να πάμε στο γραφείο!!΄΄ Ήταν όλα ένα όνειρο; Την κοίταξα στα μάτια. Και είδα βαθιά μέσα τους το όνειρό μου……
Κάπως έτσι είπα να το παλέψω. Γι αυτήν.
Μαζί με ανθρώπους που νοιάζονται. Και είδαν το ίδιο όνειρο….